Studieresan till Danmark

I våras var Maria och Rosi med "treorna" på en fantastiskt trevlig och givande studieresa till Danmark.  Målet var att köra genom (nästan) hela Danmark med ett antal studiebesöksstopp.

Vi besökte Danmarks motsvarighet till Strömsholm - Vilhelmsborg . Där fick vi bl. en guidad visning av byggnadens arkitekt tillika president i Danska körförbundet; IB Möller. Intressant var också att höra Vilhelmsborgs chefsberidare berätta hur Dannmarks beridarutbildning är upplagd: efter en grundkurs på naturbruksskola, kan du bli antagen som beridarlärling. Du måste själv hitta en arbetsplats som är villiga ta emot dig som elev. Sen startar en 5- 6 års praktik beroende på hur långt eleven vill avansera och under praktikens gång får man avlägga prov och delta i nationella samlingar på Vilhelmsborg. Under praktiktiden har lärlingen lön, visserligen inte så stor men det går att klara kost och logi och man slipper ta studielån. Ersättningskostnaden delar arbetsgivaren, stat och Danmarks ridsportförbund på. Beridarutbildningen avslutas med examination av Danmarks Ridsportförbund och når man högsta beridarnivå, har man efter några år som yrkesverksam, rätt att utbilda egna lärlingar. Intressant praktiskt system där man har tagit fast på att ridning bäst läres i sadeln!  Kommer ett sådant system någonsin bli aktuellt i Sverige? Kanske, om synen på praktiska kunskaper förändras och hantverksyrken ses som lika svåra (om inte svårare...) som akademiska - då kanske vi skulle få ett lärlingssystem som fungerar!

Efter Vilhelmsborg  skulle vi åka vidare till stuteri Blue Horse, Randbol men pga hingsttappning och karantänsbestämmelser blev besöket inställt .I gengäld fick vi heldagsvisning av  stuteri Asks stora anläggning (samma ägare som Blue Horse -  Legokungen Kjeld  Kirk Kristiansen!  )Vilken anläggning och vilka resurser! Målet för bägge stuterierna och tävlingsverksamheten var glasklar - "här skall världens bästa dressyr och hopphästar produceras". Anläggningen var verkligen enorm med både uppfödning, lösdrifter för unghästar, hingststallar och tävlingsstallar och naturligtvis en mångmiljon industri, men ändå kändes hästhållning mycket bra och personlig.  Jag tror flera av eleverna spetsade öronen då de hörde att de gärna kunde söka hästskötar eller beridarplats där.

  Vi avslutade Dannmarksresan med en vistelse i huvudstaden Copenhagen. Här besökte vi bla. Kungliga  Hovstallet, som förövrigt  ligger mitt i stan i anslutning till regeringskansliet,  statsministern och politikerna har hästlukt i näsan mao. Stallmästare Jörgen Konge visade oss runt. Hovstallet höll på att renoveras och återskapas till 1700tals miljö och här verkade man inte heller behöva snåla på resurserna. Jörgen Konge menade att hästar och Dannmarks kungafamilj var så starkt förknippat med varandra så en nedläggning av Kungliga Hovstallet skulle knappast i modern tid ens komma upp till diskussion. I stallet finns bruna oldenburgare och vita kladruperhästar som alla fungerar som körhästar vid officiella uppdrag.  Vad som var gemensamt för våra besök i Dannmark var att överallt byggdes och satsades det!  Så en sammanfattning av resan är att i Danmark är häst något "rumsrent" och väl värt att satsa på!

Dannmark är ett enkelt land att bila runt i - "lagomt" stort och otroligt bra vägar och jag vet att vi efter den här resan är betydligt stärkta i våra kunskaper om Dannmarks geografi.


Kommentarer
Postat av: Anna

Intressant det där med beridarutbildningen i Danmark, som tur är, är beridarutb i tyskland lite kortare. : )

2008-09-28 @ 16:58:52
URL: http://www.hofgut-liederbach.de

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0