Varning!

Så här illa skadade sig Totoola i Lavåsboxen (mobil uthyrningsbox) under Öviks NM  tävlingar. Totoola hade antagligen kliat sig och kilat in en plåtprofil, som var uppvikt och vass som en kniv, i ögonvrån.  Efter skadan började vi inspektera boxarna och insåg att de flesta var i undermåligt skick, hål, skarpa kanter, bitskador i träväggarna, (i Furtivos box mätte vi upp et t stort runt hål på över 15 cm - lappat med silvertejp! ), de flesta dörrar  har enbart en spärr - vilket gör dom alldeles för veka o lätta att få ut ett ben t.ex. när hästen rullar.  Jag brukar alltid gå igenom boxarna - banka in vassa utstickande plåtskoningar, kontrollera hur stora hålen osv. men på denna tävling glömde jag det. Nu gick det i alla fall förhållandevis "bra". Totoola kommer att klara ögat och förhoppningsvis blir det inte mer än ett skönhetsfel i framtiden. Skadan kostade dock över 6000 kr i veterinärvård samt två veckors vakande  för att förhindra att Totoola kliade upp såret! Vi tävlingsryttare betalar dyrt för att ha våra hästar i dessa boxar och tror nog inte att det är en farlig produkt vi ställer vår ögonsten i, men om du nu trots denna varning väljer att stalla upp i en dylik box - uppgradera försäkringen och var beredd på att hitta din häst utan ben eller kanske öga !  För min del var det dock sista gången!


Kommentarer
Postat av: Anonym

gud så vidrigt!

vilken otrolig tur att ögat klarade sig!

/Monica

2008-10-11 @ 10:33:57
Postat av: Anna

Urch! Det var ingen trevlig bild! Kanske är det inte så tokigt som tyskarna gör ändå, att låta hästen sova i lastbilen! Här byggs lastbilarna om till stall med en stor box och fönster där hästen kan titta ut! Eller ja, mest är det nog hoppryttarna som kör på den modellen. ;) Här finns det också mindre bra stall på tävlingar, även fast boxarna är i hyffsat bra skick så är det ofta en stor säkerhetsrisk när stallgången endast är 2 m bred. Det ska knoppas i "stallgången", tävlinsskåp, efter tävlingsskåp tar stor plats och det blandas hingstar och ponnyer. Hoppas allt blir bra med Toolas öga!

2008-10-12 @ 16:11:50
Postat av: Anonym

Usch vad hemskt! Man bör absolut ta sig en funderare om man verkligen ska åka på tävling och ha hästen uppstallad i en sån box. Tack för att ni skrivit det här inlägget, jag hamnade på eran sida av en slump och visste inte att det här hade hänt. :(

2008-10-28 @ 15:49:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0